Irány a Hold körüli űrállomás!

Az EK Űrkutatási Laboratóriuma – a REMRED Kft.-vel közösen – az Európai Űrügynökség (ESA) nyílt versenypályázatán nyerte el az IDA kísérleti sugárzásmérő rendszer fejlesztését a Gateway űrállomás fedélzetére.

 

A 2020-as évek közepén Hold körüli pályán megépülő űrállomást, a Gateway-t nem védi majd a Föld mágneses tere, sem pedig atmoszféra, így az űrhajósokat akár 700-szor akkora kozmikus sugárdózis is érheti, mint a Földön. A Gateway ezért sugárzásvédő burkolatot kap, és folyamatosan figyelik személyzetének sugárterhelését. Erre szolgál majd az Európai Űrügynökség (ESA) belső, kísérleti sugárzásmérő rendszere, az IDA (Internal Dosimeter Array). A magyar űrtevékenység számára óriási elismerés, hogy az IDA fejlesztésének vezetésére kiírt nyílt ESA-versenypályázatot az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) nyerte a REMRED Kft.-vel közösen.

 

Az IDA rendszert fejlesztő konzorcium tagja többek között a Német Űrügynökség, az AIRBUS és az ADVACAM s.r.o. Az elnyert ESA-támogatás teljes összege 3 791 988 euró, melyhez a Külgazdasági és Külügyminisztérium további 275 000 euró támogatást biztosít.

 

További információk az EK, valamint az ELKH honlapján olvashatók.