Gyorshír: Javában folynak az ESEO műhold termovákuum-tesztjei Noordwijkban

A közel két hét hosszúságú termovákuum-tesztek már javában folynak az Európai Űrügynökség (ESA) hollandiai székhelyű technológiai központjában, az ESTEC-ben! 

 

Ahogyan arról nemrég beszámoltunk, az ESEO (European Student Earth Orbiter) műhold repülő példányának sikeres integrációja után a műhold végső környezeti tesztelésén (termo-vákuum, elektromágneses kompatibilitási és funkcionális tesztek) a sor. A műholdon ott van az MTA EK-ban fejlesztett TRITEL háromtengelyű űrdozimetriai célú sugárzásmérő teleszkóp egy módosított változata, melyet az ESEO-TRITEL csapat a kutatócsoport munkatársainak a szakmai segítségével fejlesztett. A tesztek eredményeit izgatottan várjuk!

 


Az ESEO műhold repülő példánya a noordwijki tesztközpontban. A műhold most mennyezet felé néző oldala repülés közben a zenit irányba fog nézni, az ESEO-TRITEL műszer éppen az ellentétes oldalon található (fotó: ESA).

 

 

Az ESEO műhold repülő példányának zenit irányába mutató oldala. A fotón jól kivehető a műhold GPS-es vevőegysége (fotó: ESA).

 

 

Az ESEO műhold repülő példányának nadír irányába mutató oldala. Az MTA EK szakmai támogatásával épült ESEO-TRITEL műszernek a műholdon kívülre nyúló, sugárzásmérő detektorait tartalmazó részét a fotón nyíllal jelöltük (fotó: ESA).

 

 

A termovákuum-kamrába beszerelt ESEO műhold az ESA hollandiai tesztközpontjában (ESTEC). A tesztek jelenleg is folynak (fotó: ESA).

 

Az ESEO-TRITEL csapat



Az ESEO (European Student Earth Orbiter) az ESA oktatási irodájának az ESA Academy elnevezésű programja keretében megvalósuló egyik oktatási célú programja. 

 

A SITAEL S.p.A. olaszországi űripari cég a hallgatói csapatok koordinálásáért, valamint a végső műholdintegrációért és a műhold felbocsátásáért felelős fővállalkozója.

 

Az ESEO-TRITEL projekt a 4000112065. számú PECS és 4000124167. számú PRODEX szerződés keretében valósul meg.